bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Internationella kvinnodagen behövs - även i Finland!

 
 
Det är väl knappast någon som kan förneka att internationella kvinnodagen behövs, vi vet väl alla att det finns en mängd länder där kvinnors rättigheter och trygghet är kraftigt begränsade och ibland så gott som icke-existerande. Situationen i de länder där kvinnorna har det värst ska såklart diskuteras och lyftas fram internationellt - men samtidigt tycker jag inte det är läge att glömma att situationen inte är perfekt här i Finland/Skandinavien heller. Vi har på många nivåer anledning att vara tacksam över att vara kvinna i Skandinavien där vi får klä oss i princip hur vi vill (eller hmm, dagen man som kvinna blir våldtagen finns förstås risken att man blir ifrågasatt ifall man råkade ha tajta jeans eller djup urringning vid just det tillfället...), har rösträtt och självbestämmanderätt över våra kroppar etc.
 
Men ska vi stanna där vi är och vara nöjda bara för att vi har det så pass bra som vi har det i jämförelse med resten av världen? Ska vi acceptera att nästan hälften av finländska kvinnor någon gång i livet ska behöva uppleva fysiskt och/eller sexuellt våld (eller troligen mera än hälften, tror knappast att varje kvinna som blir utsatt anmäler eller ens berättar för någon - det finns alltid ett mörkertal)? I mera lindriga fall tror jag att många kvinnor inte ens fattat att de utsatts för våld/trakasserier, eftersom det är så pass vanligt att det säkert bland många uppfattas som "normalt" och "inte så big deal". Jag har åtminstone 4 nära vänner som blivit utsatt för ordentligt våld av män - med "ordentligt" menar jag solklara fall som inte på något sätt kan bortförklaras (alla har varit finländska män bör kanske påpekas så ingen börjar dra något rasistkort), vilket är 4 för många! 
 
Tycker dock inte det är en dag att direkt "fira", utan mera en dag att fundera över kvinnors situation och dels vara glada över de framsteg som gjorts i Finland/Skandinavien men dels också fundera över vad som ännu behöver göras för att uppnå total jämlikhet och ökad trygghet för kvinnor - i Finland såväl som i resten av världen.
 
 
Vad tycker och tänker ni om internationella kvinnodagen vs kvinnors situation i Finland/Skandinavien?

Kommentarer :

#1: Fredrik

Även män utsätts och det förekommer också frekvent i HBT-relationer.

Svar: Helt säkert, människor ur alla grupper blir utsatta för våld i viss mån och på olika sätt. Män blir väl oftare utsatt för våld i form av t.ex. slagsmål eller man mot man, medans kvinnor oftast nog är den grupp som blir utsatt för våld inom sexuella/intima relationer, eller anser du att statistiken är helt felaktig...? Tror kort sagt att män och kvinnor i stort sätt blir utsatta för lite olika typer av våld, alla former är såklart hemska. Nu råkade jag välja att uppmärksamma den typ av våld som hälften av kvinnorna i Finland upplever i nån mån - oftast i hemmet där det är meningen man ska vara trygg. Och nu var det ju kvinnodagen som var temat.
Maria Norrgård

skriven

Kommentera inlägget här :